Oliwa z oliwek extra vergine niefiltrowana Basso 500ml
Oliwy niefiltrowane, zwane także surowymi, są świeżo wyciskanym sokiem oliwnym, rozlewanym do butelek. Mają stosunkowo krótki okres ważności, zazwyczaj do 12 miesięcy od daty produkcji. Z cech organoleptycznych oliw niefiltrowanych można wymienić większą mętność w porównaniu do oliw extra vergine poddanych filtracji. Ze względu na większą gęstość oliw niefiltrowanych, szczególnie poleca się je do przygotowywania wyśmienitych, zawiesistych dressingów.
Świeżo wyciśniętą oliwę poddaje się procesowi filtracji głównie w celu oczyszczenia z resztek miąższu, liści i pestek, co skutkuje przedłużeniem okresu jej trwałości. Z badań wynika natomiast, że między oliwą filtrowaną, a oliwą niefiltrowaną nie ma znaczących różnic pod kątem wartości odżywczych. Oliwy niefiltrowane mogą zawierać delikatnie wyższe stężenie błonnika i antyoksydantów biorąc pod uwagę pływające w niej drobinki miąższu. Różnica w smaku wymienionych wyżej oliw oraz ewentualna przewaga jednej nad drugą jest kwestią sporną i bardzo indywidualną. Dlatego spróbuj i przekonaj się sam!
Opinie
Nie ma jeszcze recenzji.